News / 19-01-2017

b2s presenteert DJ Paul Elstak: ode aan de grondlegger van Hardcore

De absolute grondlegger van Hardcore. Een Rotterdams icoon. Een legende in de muziekwereld. Paul Elstak doet nu, na ruim 30 jaar in de scene, nog menig sneaker van de dansvloer gaan met zijn herkenbare sound. In zijn glansrijke carrière miste nog één ding: zijn eigen grote show. Op 15 april kunnen fans van alle generaties hun hart ophalen in Rotterdam Ahoy, met het allerbeste wat Hardcore heeft voortgebracht. The Godfather of Hardcore heeft eigenlijk geen verdere toelichting nodig, maar het verhaal van Paul en de artiesten die hem tijdens dit evenement bijstaan is te leuk om niet met jullie te delen.

Het begon met plaatjes draaien die hij kocht van zijn zakgeld dat hij verdiende met tomaten plukken. Eind jaren ’80 werd Paul gevraagd te draaien in de BlueTiek-Inn, een toen bekende discotheek in Rotterdam. Met invloeden van House ontstaan in deze periode de eerste Hardcore klanken. Gabber kwam tot stand en werd razend populair, net als Paul Elstak. In 1991 veranderde alles met de track ‘James Brown is Still Alive’ die uitkwam onder de artiestennaam Holy Noise. Een aantal succesvolle tracks en optredens volgden. Pas in 1994, bij de opkomst van de Happy Hardcore, bracht hij voor het eerst tracks uit onder zijn eigen naam, die vanaf dat moment niet meer weg te denken is. Vooral zijn hits als ‘Rainbow High In The Sky’ en ‘The Promised Land’ klinken nog steeds bekend, of je nu van de muziek houdt of niet. Met ‘Rainbow High in the Sky’ sleepte Paul zelfs een Gouden Plaat en Zilveren Harp in de wacht. Onder de massapopulariteit van Happy Hardcore lijkt de Gabbertijd met zijn Hardcore sound langzaam ten einde te komen. Maar niets blijkt minder waar. In 1997 besluit Paul een punt te zetten achter zijn Happy Hardcore avontuur en terug te keren naar zijn roots en passie: Hardcore. In 1996 organiseerde Paul samen met Rotterdamse collega DJ Rob de eerste editie van Back2school. Dit werd de basis voor evenementen organisatie b2s, welke later een van de meest succesvolle van het Millennium zou worden. Kort daarna volgen de eerste edities van Pussy lounge en is de toon gezet. Paul staat eveneens aan de wieg van het concept Hardcore4life. Hij is met deze concepten en zijn invloed tot de dag van vandaag een belangrijke factor voor b2s. Zelf richt hij ook het label Offensive Records op, waar veel succesvolle releases zijn uitgebracht. Afsluiten op de mainstage van Decibel outdoor en het hosten van een eigen zaal op het evenement Thrillogy in 2008 zorgen ervoor dat Paul Elstak na meer dan 2 decennia nog steeds tot de grootmachten van de hardere stijlen behoort. Vorig jaar stond hij voor de vijfde keer op nummer 1 de Top 500 van de 90’s van Q-Music. Hoogste tijd dus voor een ode aan deze legende van de harde stijlen. Een man die gerust een icoon van de Nederlandse cultuur genoemd mag worden.

Paul Elstak is tijdens deze show natuurlijk het absolute middelpunt. Hij neemt je op een unieke manier mee langs de grootste hoogtepunten van zijn carrière. Daarnaast wordt hij bijgestaan door artiesten die Hardcore naar een hoger niveau hebben getild, zowel toen als nu. Stuk voor stuk hebben deze artiesten ook elk op hun eigen unieke manier een rol gespeeld in de carrière van Paul. Collega artiest vanaf het eerste uur en feestbeest pur sang is natuurlijk Darkraver. “Darkraver ken ik al vanaf het begin van de gabber/hardcore scene, maar vanaf eind jaren ’90 waren we echt matties!” vertelt Paul enthousiast. De reis terug in de tijd gaat verder met Panic, die ook nog steeds een graag geziene gast achter de decks is. “Ik zocht DJ’s om mijn eigen DJ team mee te formeren. Panic wilde ik er meteen bij hebben! Zijn carrière nam een spurt en hij is op eigen benen verder gegroeid tot een grootheid in de Hardcore scene. Naast collega is Dennis een persoonlijke goeie vriend geworden.”. Ruffian, Master of Ceremonie vanaf het eerste uur, brengt ook nu al zijn energie over op het publiek. “Wie mij regelmatig opzoekt op feesten, zal Ruffian of Alee op het podium zien. Ik werk al met ze sinds 1991!”.

Paul’s eigen label Offensive Records is uiteraard ook vertegenwoordigd. Het Offensive DJ team wat daaruit voortkwam is bekend van zowel oudere hits als nieuwe klappers. Paul over de formatie, bestaande uit The BeatKrusher, Radiate en The Unfamous: “The BeatKrusher heeft recent klappers gemaakt als ‘Hedde Drugs Op’ en ‘Het Is Tijd’. Met hem heb ik de remix van ‘Gabber’ van Jebroer gemaakt. Radiate is één van de eerste artiesten op Offensive. Samen met hem maakte ik ‘Angels Deserve To Die’ en ‘Dropping It’. The Unfamous is één van de nieuwste artiesten. Dit talent komt uit Parijs en brengt binnenkort zijn eerste solo album uit. ”Met deze muzikale helden van Offensive bewijst Paul wederom dat jarenlange ervaring en nieuw talent gouden combinaties zijn. The Stunned Guys is een andere act waar Paul veel bij betrokken was in hun prille carrière. “Ze kwamen ergens in ’94 naar me toe met een demo, die ik meteen uitbracht op mijn label Rotterdam Records”. Hun samenwerkingen als ‘Hardcore Taking Over’, ‘Bombing Eardrums’ en ‘Thrillseeka’ zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het klassieke Hardcore repertoire.

Ook Neophyte heeft een belangrijke bijdrage aan dit event met zijn bekende Hardcore sound. Deze artiest staat ook al jaren aan de top en heeft een significante rol gespeeld in de hardcore van nu. Paul over Neophyte: “Jeroen kwam in ’93 tijdens zijn lunchpauze een demo brengen bij Midtown, waar ik werkte. Neophyte groeide uit tot de absolute grootheid in de hardcore scene. We hebben samen meerdere tracks gemaakt, waarvan ’98 To Piano’ de bekendste is. Verder zijn we onder de naam Da Tekno Warriors voorlopers geweest op de hedendaagse Freestyle scene.”. Ook Korsakoff, één van de bekendste en meest succesvolle vrouwelijke Hardcore artiesten mag niet ontbreken op deze legendarische avond. Evenals The Viper : “Ik vind het heel tof dat ik erbij ben. Als residents van Pussy lounge voelen Paul en ik elkaar muzikaal perfect aan. Dat zullen we deze avond wederom laten horen!”. De razend populaire Partyraiser staat erom bekend het tempo flink op te voeren. Paul: “Wesley heb ik zien groeien tot één van de grootste hardcore artiesten van deze tijd. Ik ben trots op hem! Op mijn feest zal hij de laatste energie uit het publiek persen met zijn befaamde Uptempo sound.”

Freestyle verdient eveneens een eervolle plek tijdens deze show. Ruthless is een van de pioniers om deze populaire sound te vertegenwoordigen: “Vroeger was Paul een van mijn grote voorbeelden, hij is medeverantwoordelijk voor mijn verslaving aan de harde stijlen. Tegenwoordig zijn we samen onderdeel van het Pussy lounge team, en hebben we een hoop toffe momenten meegemaakt.”. Freestyle is in de laatste jaren altijd een rode draad geweest in Paul zijn carrière. Ook in de ontwikkeling van de sound is Paul een inspirator geweest voor veel nieuwe talenten. Ransom vertelt enthousiast: “Het evenement is een eerbetoon dat hij dik verdiend heeft! Mijn track ‘Fistpumping’ bleek het lievelingsnummer van zijn zoontje te zijn! Ik verwacht een dikke show, maar vooral goed potje beuken zoals alleen hij dat kan!”. Dr. Phunk ontbreekt uiteraard niet. “Het grootste Freestyle talent die heel groot gaat worden! Onze laatste samenwerking ‘Kind van de Duivel’ is op dit moment de grootste Freestyle hit!”, vertelt Paul.

Lang verhaal kort… Een nacht ter ere van een glansrijke carrière is onmogelijk zonder een line-up vol met artiesten die daar een speciale rol in gehad of nog steeds hebben. Dus hier nog even de gehele line-up:

DJ Paul Elstak
Supported by:

The Viper
Neophyte
Panic
Ruthless
Korsakoff
Partyraiser
Nosferatu
Darkraver
Mad Dog (IT)
The Stunned Guys (IT)
Re-Style
The Unfamous
Dr Phunk
Ransom
Francois
Destructive Tendencies (UK)
The BeatKrusher
Radiate

Hosted by:
Ruffian, Diesel & Alee

Een avond als deze heeft natuurlijk een even zo legendarische locatie nodig. Midden in het hart van waar het ooit voor Paul begonnen is. Voor hem is Rotterdam de absolute bakermat van de Hardcore. Naast de in 1999 gesloopte roemruchte Energiehal was Rotterdam Ahoy een van de eerste grote locaties voor House en Hardcore evenementen, wat terug gaat tot 1990. Je kunt bijna kunnen zeggen dat Rotterdam Ahoy Hardcore ademt. Het behoeft geen verdere uitleg dat dit dus de plek is voor een ultiem eerbetoon aan Rotterdams (en Nederlands) grootste Hardcore legende. Op zaterdag 15 april is Rotterdam Ahoy voor 1 avond volledig in handen van Paul Elstak en zijn support acts.

De voorverkoop start op 28 januari om 12:00 uur.
Meld je aan voor het officiële Facebook event.
Meer informatie check je hier.

Share:
Other Events

Mailinglist from b2s

Coca ColaHeinekenRed BullDiageo