News / 04-09-2009

PROJECT HARDCORE: INTERVIEW MET RUFFNECK EN KASPAROV

Eén keer per jaar wordt het SilverDome van Zoetermeer omgedoopt tot een droomlocatie voor Hardcore-evenementen. Dit grootschalige project vindt naar goede traditie plaats op de laatste zaterdag van september. Organisator b2s presenteert op 26 september van 22.00 uur tot 07.00 uur Project Hardcore en sprak met twee headliners van dit event: de toonaangevende grootmeester Ruffneck en Kasparov; de vertegenwoordiger van een nieuwe generatie. Beide artiesten blikken vooruit op hun optreden op Project Hardcore en hebben groot nieuws!

Voor beiden geldt dat ze sinds enige tijd (weer wat) meer te zien zijn op de grote podia. Ruffneck lijkt de smaak weer helemaal te pakken te hebben, en ook Kasparov is niet alleen meer veel in de studio te vinden. Is dit een bewuste keuze geweest voor Ruffneck? “Ach, de dingen groeien zo, en soms moet je met de stroom meevaren om overgeslagen havens aan te doen 😉 Alles wat je doet is toch eigenlijk altijd een keuze. Als je niets doet, is dat ook een keuze . Het is een actie en dat brengt een reactie teweeg. Dat is eigenlijk alles.” Kasparov-producer Bas Oskam heeft andere beweegredenen: “De reden waarom er bij Kasparov niet gelijk een act aanwezig was komt door hoe de muziek tot stand is gekomen. Kasparov tracks zijn nooit bedoeld voor een bepaalde groep of een bepaald hokje waar tegenwoordig muziek in moet worden geplaatst. Ik heb toen in 2008 toch de live-act opgezet waarin ik enkel eigen tracks speel. De uitwerking van je muziek op de dansvloer zien is verslavend en heel bevredigend en wou dus vaker zelf mijn muziek draaien. Later kwam er ook meer vraag naar dj-sets van Kasparov. Hardcore is een moeilijke muziekstijl om te draaien. Daarnaast moet je goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen binnen de scene. Daarom bestaat Kasparov sinds 2008 uit 2 personen. De producer Bas Oskam en dj Bas Verheul. Bas is als echte Hardcore liefhebber vanaf het begin betrokken bij Kasparov. Behalve 15 jaar draai-ervaring en een paar duizend vinyls in de kast is hij de aangewezen persoon om Kasparov in dj-sets te presenteren. Deze combinatie werkt tot nu toe super.”

WERKWIJZEN

De samenwerkingen zijn ook bij Patrick van Kerckhoven een belangrijk issue in zijn carrière geworden: zo valt op dat al zijn recente producties tot stand zijn gekomen in samenwerking met andere producers. “Ik vind het gewoon leuker om met mijn maatjes samen te werken. Ik heb al zoveel alleen gedaan. Samenwerkingen geven mij af en toe een nieuwe manier van kijken naar de dingen. Ik hou er niet zo van om altijd maar volgens mijn eigen guidelines te werken.” Die brede oriëntatie maakt ook deel uit van de werkwijze van Kasparov. “Ik denk dat het belangrijkste ingrediënt voor een Kasparov-track is dat er weinig connectie is met de huidige mainstream Hardcore. Je kan gerust zeggen dat Kasparov een vreemde eend in de bijt is. Verder gebruik ik altijd veel melodielijnen en probeer muzikaal wat dieper te gaan. Als producer heb ik mij altijd gericht op meerdere muziekstijlen (Oskam maakt ook deel uit van de Hardstyle-act Noisecontrollers, red.). Wel houd ik van de hardere stijlen in dance. Ik maakte daarom vanaf het begin dat ik produceer ook Hardcore. Hardcore betekent voor mij energie en vaart.”

VOORUITBLIK PROJECT HARDCORE

De acts van beide heren op Project Hardcore zijn opvallend. Zo zal Patrick op het podium de strijd aanbinden met zijn oude Ruffneck-generaal Predator, en zal Kasparov een half uur lang zijn eigen tracks live ten gehore brengen. “Stef ( Predator, red.) is een goede producer, altijd geweest,” aldus Ruffneck: “Hij heeft net als ik een eigen sound en dat hoor je terug. Ik vind het heel leuk om weer met hem samen te draaien. Wij weten beiden totaal niet wat het gaat worden dus dat weten we ook pas ter plekke Erg interessant dus voor mij en ook voor Stef neem ik aan haha!” De performance van Kasparov zal echter wat meer voorbereiding vereisen: “Op Project Hardcore zal dus een half uur Kasparov tracks en sound te horen zijn. Het begint dus allemaal in de studio. Behalve tracks die we zelf typisch ‘Kasparov’ vinden maak ik nieuw materiaal voor de live-act. Op de dag zelf relaxen we wat en duik ik misschien nog even de studio in. Dan op naar het SilverDome, drinken we nog een vodka en de beuk erin!”

ANTHEM

Eén nieuwe track zal zeker voorbij komen tijdens Kasparov zijn act: hij is verantwoordelijk voor het anthem van Project Hardcore: “Part Of The Project”. Hiermee plaatst Kasparov zich in een rijtje van illustere namen. “Ik ben ontzettend trots om dit jaar het anthem te mogen doen. Als ik kijk naar zowel de line-ups als naar de anthems van Project Hardcore in het verleden staan deze niet alleen voor de top van de Hardcore op dat moment, maar zijn dit ook artiesten met een groot verleden. Ik kan daar op geen enkele manier aan tippen. Zodra ik mijzelf met zulke artiesten moet gaan meten zakt je de moed in de schoenen. Ik kon daarom alleen naar mijzelf kijken en mijn best doen op het anthem en ben onwijs tevreden met het resultaat!” Wat mogen we van de track verwachten? “Een anthem moet voor mij in eerste plaats een bepaald gevoel geven van euforie. Om echt een sfeer neer te zetten werk je daarom de melodielijn en opbouw meer uit. Daarnaast wou ik me ook op andere punten richten zoals een goede afmix van de track, de sounds en ook de vocalen heb ik zelf gemaakt/geschreven.”

RUFF ALBUM

Maar ook Ruffneck heeft groot nieuws. Dermate groot, dat het nauwelijks in hoofdletters is uit te drukken. Via Twitter lazen we al dat diverse Enzyme-producers met Van Kerckhoven de studio in zijn gedoken, en Ruffneck verklaart waarom: het icoon van de Hardcore is druk bezig met een artiestenalbum! “Het wordt een album waarop ik dus wederom met mijn maatjes wat nieuwe muziek laat horen. Alle tracks zijn dus een combinatie van mij met iemand anders. De insteek is mijn visie, die aangevuld wordt door die van de samenwerkende artiest. Deze keer staan er echter ook twee tracks op met een niet-Enzyme artieste die hard bezig is om door te breken. Het gaat in dit geval om een vrouwelijke Hardcore DJ uit Los Angeles die hier nu regelmatig aanwezig is. Haar naam is Miss Twilight. Ik draai soms ook samen met haar onder Enzyme X en dat bevalt erg goed! Verdere samenwerkingen komen uiteraard volledig uit de Enzyme-stal . Het album bevat zowel mainstream als wel industriële invloeden en geeft weer waar ik me mee bezig houd en wat mij persoonlijk aanspreekt. De goed oplettende fan zal hopelijk ook de diepere betekenis van het album kunnen samen puzzelen…”

(DIGITALE) TOEKOMST

Er is dus een enorme drijfveer bij beide heren om in de toekomst hun bepalende rol in de Hardcore-scene te verdedigen. Kasparov beaamt dan ook dat hij zich nog sterker wil gaan profileren. “Project Hardcore betekent voor mij de top van de Hardcore. Hier geldt alleen het beste van het beste. Die insteek wil ik vasthouden in de toekomst zowel qua producties als act met als insteek dat ik het met plezier doe!” Wat is volgens Ruffneck de toekomst voor de Hardcore? “Ik weet het eigenlijk niet. Het zou leuk zijn als de mensen door zouden krijgen dat het echt nodig is om bijvoorbeeld voor downloads te gaan betalen omdat dat de muziekproducerende scene in leven kan houden. Zonder nieuwe muziek is er namelijk ook geen bloeiende scene.” De brandende vraag hierop laat zich raden: wanneer mogen we de Cardiac catalogus als legale download verwachten? “We zijn ons zeker bewust van deze vraag. Wij willen dit heel graag doen, maar wij hebben net als elk ander label gemerkt dat alles wel gedownload wordt, echter zonder betaling. Mensen hebben vaak het idee dat labels, artiesten en maatschappijen zat geld hebben en dus muziek gratis moet zijn, maar vergeten dat de meesten die hiermee serieus bezig zijn dit dus voor hun beroep doen en dat er vreemd genoeg nooit iemand aanbelt met een zak geld voor de 24/7 dedication die deze mensen erin stoppen. Wij begrijpen echter ook dat er mensen zijn die onze catalogus graag digitaal willen hebben en zijn op het moment bezig om dit te gaan verwezenlijken in de hoop dat producer en fans elkaar ergens halverwege tegemoet kunnen komen en wij samen de scene draaiende kunnen houden.

Dus JA, de digitale distributie zal gerealiseerd worden.” Wat gaat de toekomst verder voor Kasparov brengen? “Het belangrijkste is dat ik mijn eigen ding blijf doen in de studio. Het is verleidelijk om zodra je voor een groter publiek draait je stijl aan te passen en de stijl die nu populair is te kopiëren. Ik weet alleen dat dit niet gaat werken. Als je plezier hebt in het produceren van een track hoor je dit ook terug in de muziek en dat is voor mij the way to go.”

Share:

Mailinglist from b2s

Coca ColaHeinekenRed BullDiageo